story of my life

l

 

Friday, 3 July 2015

Redha..


Satu hari aku tanya pada Allah siapa jodoh aku.
aku tunggu jawapan dari Allah.
pada masa yang sama seorang jejaka entah dari arah mana melamar aku.
ya aku tahu dia rakan kelas ku sekolah menengah lagi.
tapi tidak pernah aku kenal dia secara detail.
kerana aku sangka itu jawapan dari Allah,aku terima.
Tapi sayang..itu hanyalah ujian dari Allah.ujian sejauh mana aku pentingkan ibu dan abah ku.sejauh mana sayang aku pada mereka.
aku pasrah...
aku redha..
ketentuan Mu Allah...

ehem ehem ..like je ?

Sunday, 19 October 2014

Cerita baru


Assalamualaikum teman-teman.. :)
Alhamdulillah saya tak lupa password blog dapatlah beta berceloteh di sini,eh beta?
kalau korang2 tengok blog saya previous ni mesti...... 'bapak lame budak ni tak hupdate'.Dan mesti 'lupa password le tew'...whatever thought yang bermain di fikiran anda-anda.yup ade betul,memang lupa password pun.haha.tadi awal acah2 macam kuat ingatan.-___-
ok stop the nonsense . Hai kepada yang baru menjenguk blog saya.uols can call iols fatin or zafirah  but not ruhaiyem.(unless my father dun care.hhik).
Tak ingatlah since bila buat blog ni tapi maybe around 2 years ago.time zaman muda umur belasan.hingus pun kdg2 lap kdg2 tak (please dont tell anybody).

There were a lot cases yang jadi dalam hidup saya termasuklah heart broken yang melampau sampaikan nak hupdate blog pun perlukan kekuatan because it contains the memories yang sangat tak senang mengingatkannya.So kita go on dengan cerita yang baru ok ? :)

My previous time masa di matrik.Kemudian masuk Unimap sebentar in course Bachelor of Photonic Engineering.Hanya setahun bertahan bukan dibuang,diblacklist..tidak...tak tak.But this is my decisionSelepas tuih masuk unpad.(universitas Padjadjaran).Memang di Mesia(shortform for Malaysia) tak ada uni ni sebab uni ni di Indonesia.Kenal Fatin Liyana?kenal ?kenal ?Alaa..yang comel2 cantik2 model2 gitu...kenal?blogger jugak kan dia.Ha ,,uni yang saya belajar itu la uni dia dulu2.Tapi Fatin liyana student medic.Kalau xsilap student twinning dengan UKM.

Memang orang tanya kenape la cekonet fatin ni pilih nak masuk unpad.First kawan2 di Unimap...ya Allah memang tak menang mulut yang 1 ni nak jawab soalan kenapa nak pilih unpad kenapa tak terus engineering,kenapa tukar course..kenapa kenapa.kenapa.aarrrrrgghhhh seteresss..
Firsly iols nak cakap..engineering is not my type.kauorang tahu masuk2 dah kena potong BESI??Ape kami ni badang berjantina female .sob sob T-T.Selepas itu kerana impian ibu dan abah iols ingin sorang anak..sorang je,sorang je cukup la ambil bidang farmasi..all my sisters semua menyimpang ke bidang lain.Nak tak nak saya ikutkan aja dong.Tapi seriously farmasi bidang yang menarik.Datang2 unpad je mostly stdnt mesia student yang lepasan diploma.Kalau deme borak pasal obat memang tiptop la bak hang..iols ternganga saje lah labu dengar pasal ubat itu ini.Bila selsema akan ada sorang bersuara "ha makan la loratadine".and I was like "what the....................................."..ooo k then I see..ubat selsema.sob sob lagi T-T.At first memang rasa down jugak sebab rase buduhnye la hai aku ni tak tahu mende ubat2 ni.TAPIII.hhehhhhhehhehehehhhehehhehehhehhhh .evil laugh sebentar...
bab fizik,math,letric and whatsoever melibatkan calculation boleh kembang kuncup sikit hidung ni sebab budak farmasi anti akan calculation.hihihihih.(Allah riak betul aku).hha,Tak ade lah,saje nak konklusi kan yang kami ini saling melengkapi.Ada yg kurang itu tapi lebih ini.

Korang pernah dengar ade budak perempuan dari mesia kena rogol .Budak tu student unpad jugak.Saya tak tahu apa yang jadi sebenar tapi negara kita iaitu Malaysia ramai blame di indonesia ni bahaya lah,kejam lah orangnya.macam-macam.Tapi kalau nak ikutkan ,mana2 saja bahaya.Apa yang beza adalah diri kita,pandai ke kita jaga diri.Perogolan tu berlaku time malam dan budak perempuan tu seorang keluar malam2.Haaa..tu la mak kabo  dulu.balik sebelum maghrib.Jangan keluo malam2  sorang2..

Begitu lah ceritanya..

Unpad ni terletak di Jatinangor .Di bandung pun ada tapi itu bangunan lama.Kalau nak dibandingkan penduduk2 di Indonesia,di bahagian jawa barat ni orang2 nya lemah lembut sdikit.Tapi jangan memain dengan diorang,sekali marah ,,ha hambek kau.,Dan kalau korang nak tahu pelajar mesia kat sini kalau selagi boleh jimat..memang jimat betul sampaikan bayar angkut separuh dari orang lain.(termasuk saya.hehe) So nak dijadikan cerita sorang kawan saya ni bayarlah duit angkut macam biasa.standard 2000rp.sama dengan 60sen kita.Tiba tiba !bapak angkut ni campak duit deme.Tapi deme blurr.Pastu bapak angkut ni bebel ,hoi bayar 3000rp sebab hari ni hari minggu.Diorang pun 'Like seriously??'.Dan secara tak langsung deme dapat jimat 3000rp hri itu sebab bapak angkut blah mcam itu aje.rugi betul manusia ni haihh.ok la kan dpt 2000rp dri tak dapat ape2.Tapi tak ape rezeki kawan2 ku.

Begitulah cerita kedua...

Jadi teman teman..itu saja yang termampu nak cerita,sebenarnya banyak lagi.Tapi idea tuh jenuh perah xkluar kluar.Maybe dah lewat malam di sini.Kalau nak datang bandung tu melawat lah teman di Bumi kartika Asri.Hostel kami yang indah itu.seriously indah.Eh ha baru teringat,lupa pula nak cerita pasal hostel.Ok,korang pernah bayang tak bilik hostel korang ada tv,fridge,aircond??mesti tak kan ,same lah kite.Firstly sebelum datang sini dah bersiap sedia rohani dan fizikal untuk terima apa saja yang diberi di Bandung ni.Kalau cakap bab hostel,dah terbayang roomate ramai,bilik sempit,panas,..kalau ada kipas pun boleh buat tiup bulu roma je.Apetah lagi nak ada tv dengan fridge.Memang tak terbayang langsung lah yang hebat2.Allah tu memang maha adil dan pemberi rezeki,Alhamdulillah ,..Dia bagi kita keselesaan di sini.dapat bilik yang sangat lengkap roomate pun sorang je.ade tv,fridge,cuma aircond tarak ada,kalau nak ada kena pg bilik lain yang kena charge lebih sikit,Tapi yang ini ckup bersyukur,sangat sangat bersyukur ,tak ada aircond kipas pun tak ape,Malam2 dah macam kat cameron.Tambah lagi kalau hujan.fuhhh,,sejuk bangett.

Bawah ni saya tunjuk sikit suana bilik di Bukari 


Ok..selesai cerita ketiga,,hihi,,
tata



ehem ehem ..like je ?

Saturday, 16 February 2013

WOWnye australia


Assalamu'alaikum..mak aku kate kalau nak kulit cantik jangan banyak membebel.



k tipu jer :P

I MISS YOU blog ooooii blog..Aku rindu kau tau kan blog.Hari hari aku usha kau tapi aku malas sekali ingin update.Tapi hari ni hari bertuah kau tau blog.Aku nak belai2 kau.Manje2kan kau.aumm aumm.

Here it is....

Dah lama aku nak update pasal nih cuma aku need some more times to think mcamana menarikkan post kali nih.This post is about time aku pi vacation bersama kluarga tercentaa amat sekali di Australia.Last month in a year 2012 .Rasa agak bertuah jugak la dpat pi sana sebab aku je anak ibu yg berpeluang pi auss auss ni.Mungkin sbb aku msih belum berkahwin .hikhik.so to my future husband ,nnt kita pi arab pulak noh..kita p pekena nasi arab nahhhh..(giggling)

AUSTRALIA memey cantik dann PANAS.bukan hot tapi panas.U know panas??panas terik tuh.haa..jangan ingat over the sea ni sejuk2 aje.Seriously panas gila.Panas sana tak panas mcm kita kat malaysia nih.Kat sana panas kering..dan mngikut kata my sister chaya sana lg bahaya so sbb tu ramai pakai sunblock for skin protection.Sapa2 yang merancang nk pegi sana better anda prepare kan dgn sunblock yg ada spf gagah.(high spf ).Aku ckp ni masa musim panas..Tapi wujud jugak musim sejuk.Sejuk pulak sejuk yg sgt sejuk.Dan baju tebal amat laku pada masa ini.

APA YANG MENARIK DI SANA ???
Smestinya macam2..aku nak tunjuk kat korang gmbar yg mungkin menarik tertarik kau mmg the boomm.:D
NAMPAK?escalator kayu turr

tempat ni la kalau malaysian  selalu dtg cni.tp time ni kat situ suda full.
terpaksa kami cari tmpat lain.senyum payau sikit -____-

ni pulak luar opera house.cantik opera house nih.cantik juge ibuku ^_^

penceramah di sana.Salah seorg pendakwah yg berkebolehan  :)
TARAAA.!!!!VIDEO UNTUK ANDA.







Begitulah gambaq2 di sana.Actually ada banyak lagi tapi semua itu sama saja kot.banyak candid.Ehe malu pulak nak tunjuk..dan lastly aku nak tunjuk satu video pasal show stunt diorang kat sana.Menarik tau.sangat real.Rasa mcam kita tgk tv turr..



Rasanya cukuplah sampai sini saja.Memang seronok di sana tapi MALAYSIA tetap dihatiku.:D
DANNNN
jangan lupa lepas baca tolong klik sat nuffnang di sbelah turr..hee.malu nak cakap ^^



Tanda cinta pada MALAYSIA.kuiiiiikuiiikuiiii

Jika umurku panjang,akanku update lagi di sini.Assalamu'alaikum.. :)


ehem ehem ..like je ?